Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos információk

2008.08.27

Segédlet Történelem Szakos Tanárjelölteknek

(SZABADON ELVIHETŐ!!!)

 

vezetőtanáraink:   Borhegyi Péter (mk.vez.), Kovács Imre, Száray Miklós

 

gyakorlótanításért felelős igazgatóhelyettes:  Dr. Garam Ágnes

 

a Történelem Szertár helye: a IV. emeletnek a lifthez közelebb eső szakaszán

 

az iskola honlapja (összesített órarenddel):            www.apaczai.elte.hu

 

az iskola telefonszáma (porta):                               267-0311

 

a Szakcsoport honlapja:               www.tort-apaczai.eoldal.hu

 

Asztaluk a Szertárban van:                                  Asztaluk a Tanáriban van:

Borhegyi Péter                                                       Bánki István

Jakab Péter                                                            Dr. Czéh Zoltán

Kovács Imre                                                           Tillmann Mónika                                                          

Márkus Sándorné dr.                                      

Ötvös Zoltán                                                         

Száray Miklós

                                                       

Osztálytípusok:

 

„A”

Az A osztályok négyévfolyamosak, az osztály egyik fele matematika-fizika, a másik komplex természettudományi tagozatos. A történelem tantárgy – hasonlóan a magyarhoz, a földrajzhoz, énekhez, rajzhoz – nincs bontva, 9-10. osztályban heti 2, 11. osztályban heti 3, 12. osztályban heti 4 órában tanulják a diákok. (A matematika, a természettudományos tárgyak és az idegen nyelvek bontva vannak.)

 

„B”

A B osztályok egyik fele biológia tagozatos (és mindig latin nyelvet tanul), a másik humán tagozatos. A történelmet erre a két tagozatra bontva tanulják: a biológia tagozat óraszáma az A osztályokéhoz azonos módon növekszik 10. osztály után. A humán tagozatokon a magyar nyelv és irodalom és a történelem tanítása emelt óraszámban folyik (továbbá 12. osztályban heti 2 óra művészettörténet is van). Ezekben a csoportokban 9-10. osztályban 3, 11-12. osztályokban pedig heti 5-5 órában tanulják a történelmet. A két tagozatnak viszonylag kevés közös órája van: 9-10.-ben a földrajz, az ének és a rajz, 12.-ben pedig a társadalomismeret.

 

„C”

A C osztályok kivétel nélkül hatévfolyamos osztályok (a diákok a 7. osztályt kezdik az iskolában). Általános tanterv szerint haladnak minden tárgyból, így történelemből is; 7-10. osztályban heti két óra van, 11.-ben három, 12.-ben pedig négy. A tanulók 11. osztálytól kapnak lehetőséget egy-egy tárgy, így a történelem fakultációs tanulására, ami további heti három órát jelent (kisebb csoportban), amelynek adminisztrációja az alapórától függetlenül folyik. A hatévfolyamos osztályokban felmenő rendszerben társadalomismeret tantárgy is van, erről részletesebben az adott szaktanárnál lehet érdeklődni.

 

 

„D” (hatévfolyamos) + "E" osztály

A D betűjelű osztályok közül jelenleg a 7., a 8. és a 9. hatévfolyamos általános tantervű, a C-vel megegyező típusú. Ugyanez vonatkozik egyetlen "E" osztályunkra is.

 

„D” (általános tantervű)

Iskolánkban – kifutó rendszerben, a 2009/2010. tanévben még a 11-12. évfolyamokon – működik egy-egy négyévfolyamos, általános tantervű osztály. Ezekben az osztályokban bontás és bármilyen tagozat nélkül, alapóraszámban (2-2-3-4) tanulnak a diákok történelmet, 11. osztálytól fakultációs lehetőséggel, a hatévfolyamos osztályokhoz hasonlóan. (Ezekben az osztályokban csak a nyelvek és a matematika vannak bontva.)

 

Az A és a B, az angol és a német (általános iskolában már tanult) nyelv tanítása „sávos” felosztásban folyik. A hatvéfolyamos osztályokban a 2. nyelvet (német, francia, olasz) tanítjuk sávban.

 

CSENGETÉSI REND:

1. óra: 8.00-8.45

2. óra: 9.00-9.45

3. óra: 10.00-10.45

4. óra: 10.55-11.40

5. óra: 12.05-12.50

6. óra: 13.15-14.00

7. óra: 14.10-14.55